Επικίνδυνα συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε κατά την αγορά βερνικιών και καλλυντικών
Ιουλίου 02, 2024

Επικίνδυνα συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε κατά την αγορά βερνικιών και καλλυντικών

Επικίνδυνα συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε κατά την αγορά βερνικιών και καλλυντικών

Συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε σε τζελ βερνίκια και άλλα καλλυντικά.

Πολλά από τα σύγχρονα βερνίκια και τζελ βερνίκια, καθώς και άλλοι τύποι καλλυντικών, εξακολουθούν να παράγονται με πιο φθηνά και αντίστοιχα επιβλαβή συστατικά. Ωστόσο, πρέπει να το σκεφτούμε. Η υγεία και η ομορφιά πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Για να σας βοηθήσουμε να τα αποφεύγετε, συγκεντρώσαμε αυτήν τη σύντομη λίστα με επιβλαβή συστατικά:

Τολουόλιο: διαλύτης που βοηθά στην εύκολη εφαρμογή και κάλυψη του νυχιού με βερνίκι. Οι ατμοί αυτού του συστατικού είναι τοξικοί και μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικά προβλήματα, εμετό και, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και δοκιμές, αρνητικές συνέπειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί της μάρκας KODI Professional έχουν φροντίσει να μην συμπεριλάβουν αυτό το συστατικό στη συνταγή των βερνικιών τους, αλλά αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλες μάρκες, είναι χρήσιμο να εξοικειωθείτε με τα συστατικά τους.

DBP (διβουτυλο φθαλικό): χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των βερνικιών για τις ιδιότητές του να μειώνει το ξεφλούδισμα. Μετά από δοκιμές, έχει διαπιστωθεί ότι οι φθαλικές ενώσεις διαταράσσουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, μιμούμενες την ορμόνη οιστρογόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή γονιμότητα και ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες.

Φορμαλδεΰδη: χρησιμοποιείται ως συντηρητικό, σκληραίνει τη σύσταση των βερνικιών και δρα αντιβακτηριακά. Παρά το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα παράγει ελάχιστη ποσότητα φορμαλδεΰδης, αυτή η ουσία έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνος από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες φορμαλδεΰδης στον αέρα (υπό μορφή ατμών) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του λαιμού, της μύτης και του αίματος, καθώς και ζάλη και άσθμα. Απολύτως μη συνιστάται να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη.

Ρητίνη φορμαλδεΰδης: δευτερεύον προϊόν της φορμαλδεΰδης, χρησιμοποιείται ευρέως στις χημικές βιομηχανίες. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς, λευκές κηλίδες στο δέρμα και μερική απώλεια αισθήσεων.

Παραβένες: οι έρευνες για την επιβλαβή επίδραση αυτού του συστατικού έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. Πολλοί κατασκευαστές κυκλοφορούν πλέον προϊόντα που επισημαίνονται "χωρίς παραβένες", για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την ομορφιά αλλά και για την υγεία τους. Το ίδιο το συστατικό είναι φθηνό συντηρητικό που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των καλλυντικών προϊόντων. Σύμφωνα με το Breastcancer.org, οι παραβένες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης, δεν επιτρέπουν στις ηλιακές ακτίνες και στις φυσικές βιταμίνες από το νερό και τον αέρα να διεισδύσουν στην επιφάνεια του νυχιού.

TPHP (Τριφαινυλοφωσφορικό): προσδίδει ευκαμψία στο υγρό του βερνικιού, γι' αυτό και πολλές, ακόμη και γνωστές μάρκες βερνικιών το χρησιμοποιούν ενεργά στην παραγωγή τους. Σύμφωνα με μελέτη αυτού του συστατικού από το πανεπιστήμιο Duke, στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο του TPHP στα ούρα των συμμετεχόντων στο πείραμα αυξήθηκε 7 φορές εντός 10-14 ωρών μετά την εφαρμογή του βερνικιού νυχιών. Η χρήση προϊόντων με TPHP μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ενδοκρινικό σύστημα και να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, ορμονική ανισορροπία και ακόμη και μερικούς τύπους καρκίνου.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας φανούν χρήσιμες. Ας φροντίσουμε την υγεία και την ομορφιά μας με καθαρή συνείδηση, χρησιμοποιώντας μόνο τα καλύτερα και ασφαλέστερα συστατικά για τέλειο βερνίκι.

Δείτε και άλλα άρθρα στο ιστολόγιό μας για περισσότερες πληροφορίες στον τομέα του μανικιούρ.

Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Με ευχαρίστηση θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Αν ενδιαφέρεστε για το τζελ μανικιούρ, είτε ερασιτεχνικά στο σπίτι είτε επαγγελματικά για σαλόνια, δείτε τα προϊόντα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα!

Συγγραφέας: Βικτώρια Ντόντσεβα