UV ή LED; Ποια λάμπα να επιλέξουμε για σκλήρυνση του μανικιούρ;
Ιουνίου 27, 2024

UV ή LED; Ποια λάμπα να επιλέξουμε για σκλήρυνση του μανικιούρ;

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα και πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς να κάνουν τη σωστή επιλογή, αποφάσισα να κάνω μια γρήγορη σύγκριση των δύο τύπων λαμπτήρων.

Πρώτα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε τζελ βερνίκι περιέχει ειδικά συστατικά (φωτοεκκινητές), που πολυμερίζονται (σκληραίνουν) με UV ή LED φως, ή και με τα δύο. Η αρχή λειτουργίας είναι η εξής: Το μήκος κύματος του UV φωτός, στο οποίο σκληραίνει το βερνίκι, είναι μεταξύ 300-400 nm (νανομέτρων), ενώ το μήκος κύματος του LED φωτός είναι μεταξύ 375-425 nm. Δηλαδή, το UV φως έχει ευρύτερο φάσμα. Ορισμένες μάρκες τζελ βερνικιών περιέχουν φωτοεκκινητές που προορίζονται για UV λάμπα, άλλες για LED, και υπάρχουν και αυτές που λειτουργούν με τα δύο. Για παράδειγμα, η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε το τζελ βερνίκι, η CND, συνιστά τη χρήση UV λάμπας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βερνίκι δεν θα σκληρύνει καθόλου με LED λάμπα, αλλά δεν θα σκληρύνει πλήρως. Επομένως, όταν αγοράζετε τζελ βερνίκι, ελέγξτε πρώτα αν είναι κατάλληλο για τη λάμπα σας.

 

UV λάμπα

LED λάμπα

Τιμή

Πιο χαμηλή

 

Κοστίζουν περισσότερο.

 

Χρόνος σκλήρυνσης

 

2 λεπτά (Συνολικός χρόνος: βάση + 2 στρώσεις γέλ + τελική επίστρωση = 8 λεπτά στη λάμπα)

 

30 δευτερόλεπτα (Συνολικός χρόνος: βάση + 2 στρώσεις γέλ + τελική επίστρωση = 2 λεπτά στη λάμπα)

 

Αποτελεσματικότητα

Καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια

 

Θεωρούνται ενεργειακά αποδοτικές

 

Διάρκεια ζωής της λάμπας

 

Πρέπει να αλλάζονται μετά από 1000 ώρες λειτουργίας (κατά μέσο όρο 125 μανικιούρ)

 

Έχουν διάρκεια ζωής 50.000 ώρες, επομένως δεν χρειάζονται αλλαγή.

 

 

Πιθανές βλαβερές επιπτώσεις

 

Το UV φως μπορεί να είναι επιβλαβές σε μεγάλες δόσεις (οι ακτίνες είναι επιβλαβείς για το δέρμα και την υγεία, γι' αυτό συνιστάται η χρήση γαντιών κατά το μανικιούρ. Τα συνηθισμένα οικιακά λαστιχένια γάντια καθαρισμού είναι κατάλληλα για αυτό το σκοπό)

 

Δεν είναι επιβλαβής

 

 

Τύποι τζελ βερνικιών

 

Κατάλληλη για όλους τους τύπους τζελ βερνικιών

 

Σκληραίνει τζελ βερνίκια που προορίζεται για LED λάμπα (στις μέρες μας, σχεδόν όλα)




Συχνά ακούω ερωτήματα σχετικά με την ισχύ της λάμπας και αν η εξαγόμενη ισχύς (δηλ. πόσο καλά σκληραίνει η λάμπα) εξαρτάται από την εισαγόμενη ισχύ (αναγράφεται στη συσκευασία - 36W, 48W). Η εξαγόμενη ισχύς, δηλαδή η ενέργεια που παράγει η λάμπα για να σκληρύνει το μανικιούρ, εξαρτάται πλήρως από την εισαγόμενη ισχύ, γιατί: 1W (εισαγόμενη ισχύς από την πρίζα) = 1 J/s (ενέργεια/δευτερόλεπτο). Και πώς τότε, θα ρωτήσετε, μια λάμπα UV 36W σκληραίνει το μανικιούρ σε 2 λεπτά, ενώ μια λάμπα LED 36W σε 30 δευτερόλεπτα; Εδώ το μυστικό βρίσκεται στους ίδιους τους λαμπτήρες που εκπέμπουν διαφορετικά μήκη κύματος. Τα κύματα της λάμπας LED είναι πιο συγκεντρωμένα, ενώ τα κύματα UV διαχέονται στο χώρο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι γεγονός ότι μια λάμπα UV 48W θα σκληραίνει καλύτερα από μια λάμπα UV 36W. Επομένως, προσωπικά δεν προτιμώ τις λάμπες UV 9W που προσφέρονται στην αγορά, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι αρκετά ισχυρές και μπορούν να πολυμερίσουν μόνο λεπτή στρώση βερνικιού.

Πολλοί κατασκευαστές τζελ βερνικιών διαδίδουν το μύθο ότι το τζελ βερνίκι τους θα σκληραίνει καλύτερα στη λάμπα της ίδιας μάρκας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η βάση όλων των τζελ βερνικιών είναι οι μονομερείς και οι ολιγομερείς (φωτοεκκινητές) σε ημι-υγρή μορφή που σκληραίνουν υπό την επίδραση UV/LED ακτινοβολίας. Ο μηχανισμός είναι ο ίδιος και, παρά το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μάρκες λαμπτήρων, όλοι χρησιμοποιούν λαμπτήρες που εκπέμπουν μόνο UV ή/και LED φως. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν όλοι οι κατασκευαστές τζελ βερνικιών να έχουν ξεχωριστή παραγωγή λαμπτήρων. Απλά τις παραγγέλνουν από μερικούς κινέζους κατασκευαστές και τις επαναχαρακτηρίζουν με το λογότυπό τους. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την τιμή της λάμπας, και συνεπώς θα κοστίζει διαφορετικά, ανάλογα με το αν έχει το λογότυπο της CND ή το λογότυπο του Κινέζου κατασκευαστή.


Όσον αφορά τις ποικιλίες λαμπτήρων σκλήρυνσης, υπάρχουν μερικές επιλογές. Οι UV λαμπτήρες μπορούν να είναι CFL, CCFL μόνο UV, ή συνδυασμένοι με LED λαμπτήρες. Οι CFL και CCFL είναι με τη σπειροειδή μορφή του UV λαμπτήρα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με τους κατασκευαστές (περίπου 20.000 ώρες).

Αυτά είναι όλα από εμένα για τους διάφορους τύπους λαμπτήρων. Ελπίζω να κάνετε τη σωστή επιλογή για εσάς και σας εύχομαι ειλικρινά ευχάριστο μανικιούρ!

Δείτε επίσης τα άλλα άρθρα στο ιστολόγιό μας για περισσότερες πληροφορίες στον τομέα του μανικιούρ.

Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Με ευχαρίστηση θα απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις.

Αν ενδιαφέρεστε για τζελ μανικιούρ, είτε για ερασιτεχνική χρήση στο σπίτι, είτε επαγγελματικά για σαλόνια, δείτε τα προϊόντα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα!